Potražnja za stambenim kreditima i dalje na zavidnoj razini

06.06.2022

Potražnja za stambenim kreditima i dalje ne jenjava unatoč inflaciji i skorom uvođenju eura upravo zbog državnog sufinanciranja. RBA banka provela je analize u kojima se došlo do zaključka da je tijekom 2021. godine dinamiku rasta kredita stanovništvu predvodilo stambeno kreditiranje. Državnim mjerama za subvenciju stambenih kredita i povijesno niskim kamatnim stopama na kredite privučeno je mnogo mladih obitelji koje si žele priuštiti vlastitu nekretninu. Osim stambenih, došlo je i do sve veće potražnje za potrošačkim kreditima. To se događa zbog rasta cijena roba i usluga, sukladno jačanju inflacije.

Potražnja za stambenim kreditima i dalje na zavidnoj razini

Ukupni krediti koje su podizali građani Republike Hrvatske krajem veljače premašili su 142 milijarde kuna što predstavlja rast za 0,3 posto u odnosu na siječanj te 3,8 posto u odnosu na veljaču 2021. Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima krajem veljače iznosio je 54 %.

Stambeni krediti su s iznosom od 68,3 milijardi kuna na kraju veljače bili za 0,5 posto viši u odnosu na siječanj. Rast ovih kreidta primjetno je manji nego što je bio tijekom provedbe novoga kruga programa državnog subvencioniranja stambenih kredita. Rast stambenih kredita usporio se s 8,1 % u siječnju na 7,7 % u veljači.  Gotovinski nenamjenski krediti su u veljači dosegli razinu od 53,4 milijardi kuna, a godišnja se stopa rasta ubrzala na 2,5 %. Pozitivne godišnje stope rasta gotovinskih nenamjenskih kredita traju od srpnja prošle godine.

Stambeni krediti

Prema procjeni središnje banke, tijekom veljače ove godine nastavio se blagi rast stambenih (0,2 milijardi kuna) i gotovinskih nenamjenskih kredita (0,1 milijardi kuna). Na godišnjoj razini potražnja za stambenim kreditima nastavila su usporavati, a potražnja za nenamjenskim gotovinskim malo se ubrzala. 

Potražnja za stambenim kreditima:

Godišnji rast ukupnih kredita stanovništvu ostao je na razini iz prethodnog mjeseca, +4,4 %.

Smanjenje optimizma kod potencijalnih potrošača kredita loše utječe na potražnju za srednjoročnim potrošačkim kreditima, ali rast potrošačkih cijena u odnosu na rast plaća i ostalih primitaka kućanstava održava potražnju za potrošačkim kreditima. Potražnja za dugoročnim stambenim kreditima ostaje se na visokoj razini upravo radi državne pomoći u vidu subvencioniranja otplate stambenih kredita za mlađe dobne skupine. Ono što možemo očekivati jest da bi se rast ukupnih kredita stanovništvu mogao kretati na razini inflacije.

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.